Tuesday, November 30, 2010

Kenapa bising RON97 naik?

  1. Kenapa nak bising bila RON97 naik? Naik RM 4.50/liter pun apa yang nak ambil port.
  2. Lihat apa yang pembangkang persekutuan boleh buat? 
  3. Depa duk adjust projek depa juga...sama macam pemimpin persekutuan kerana takut-takut 'last term'.
  4. Samada tidak lagi dipilih oleh parti atau tidak dipilih oleh pengundi.
  5. Jangan bila hendak mengundi baru jumpa rakyat; la sebelum ini hang tido ka? Atau hang lari Siam kawin dua ikut idola hang dari Sabah tu?
  6. Bagi yang menggunakan minyak RON95 sebab kereta guna kereta bawah 2000 c.c.; tak payah nak berbising-bising tidak tentu pasal.  
  7. Lebih baik kumpul duit nak renew road tax.
  8. Tidak luak duit kau waima 5 sen pun bila RON97 naik melainkan kau guna kereta Iswara 1995 tapi duduk bubuh minyak V-Power. Sapa suruh bubuh?
  9. Buat orang yang guna RON97, depa kereta mahl pun boleh beli takkan minyak pun tak boleh isi. Kalau tak baik jual sahaja kereta tu dan pakai Iswara 1995 tu.
  10. Memang itulah dasar kerajaan yang dipilih orang terbanyak. Padan muka siapa yang pilih itu. Kah..kah..Kah..
  11. Depa orang-orang besar tu mana ada yang payah, minyak free, rakyat tanggung. Depa berak silap-silap sambil tidur pasal depa memang barua.
  12. Depa semua tu berlakon sahaja nak tolong rakyat, membantu rakyat sedangkan tembuluk mereka lebih penting.
  13. Ada yang baru jadi Setiausaha Politik perangai lebih dari menteri. Apa lagi menteri?
  14. Rakyat disusahkan pemimpin disenangkan.
  15. Tunggu kuasa rakyat biarpun ada menteri hanya menang undi pos.
  16. Jangan hairan juga pasal politik alaf baru, penoreh pun boleh jadi menteri bila dilantik senator. 
  17. "Aku yang berkuasa; katanya".

3 comments:

Tilam said...

...dan ramai juga orang yg mengaku menjadi pembela ketuanan Melayu sedangkan selama ini tak nampak di mana letakknya orang Melayu di negara ini. Bandar besar.toko dan pasaraya besar di miliki oleh bangsa lain. Tak malukah orang yang mengaku memperjuangkan ketuanan Melayu ni...katanya dah lebih 5o tahun memperjuangkan ketuanan Melayu..Tak semua rakyat bodoh.

Panglima7 said...

Penulisan yg hebat...hamba suka baca.

Anonymous said...

ron 97 bukan utk kereta mahal jek. naza sutera yang cikai tu terpaksa pakai ron97. kalo pkai ron95 enjin yg mmg cikai tu akan jadik lebih cikai. so mane ko nak pilih? tukar enjin yg rege riban2 ke or pakai je 97 utk maintain enjin?

tu psl pemilik naza sutera pun naik minyak kalo harga minyak naik!

malangkan sape beli naza (sutera)?