Monday, July 21, 2008

Jaminan seorang PenjaminSukarnya nak faham undang-undang belantara yang digunapakai oleh bank-bank kat 'negaraku' ini. Liabiliti seorang penjamin dah jadi sama berat macam peminjam. Kerana apa? Kerana orang-orang putih tu bukanlah sangat nak merdekakan 'negaraku' ini secara total. Tangunggan penjamin ini dalam erti kata sebenarnya adalah peminjam bersama; bezanya penjamin-penjamin ini seposen pun tak dapt duit pinjaman tersebut. Macam aku.

Disatu sudut lain juga sebenarnya bila seseorang itu menjadi penjamin, semestinya sudah tiada jaminan bahawa hidupnya akan bebas. kerana adat orang berhutang ni, sukar nak bayar lebih-lebih duti gomen, sepatutnya dulu semua tu jadi biasiswa tapi kerajaan 'negaraku' yang katanya mendapat kepercayaa rakyat ni; (mungkin setakat percaya kat rukun negara sahaja); tak lagi jadi biasiswa kerana dia tak dapat lagi membiaya siswa-siswi tersebut.

Nak belajar sekarang kena hutang kat PTPTN; pusat tempat pelajar tewas nafsu; nafsu nak pakai telefon 3G; nafsu nak beli moto skuter, nafsu nak puaskan nafsu (kurang lebih macam jadi pelakon filem lucah DIY; dia pengarah, dia pelakon, dia penerbit, dia tukang gambo dan sebagainya).

No comments: