Sunday, January 24, 2010

Perangkap 5S Yahudi


  1. Sudah terperangkap semua. Tua muda; lelaki dan perempuan, ustaz, GRO, datuk, datin, tuan dan puan; menghampiri sebuah kegagalan mempertahankan sebuah keimanan.
  2. Syoknya perangkap Yahudi ini telah berjaya memberikan kesan dalam semua aspek kehidupan. Bermula dari bangun pagi hingga kembali tidur; setiap waktu dan masa; serangan itu telah melanda.
  3. 5S yang menyerang itu telah memusnahkan otak dan wancana hidup.
  4. Smoke, Screen, Sex, Song & Sports yang direncanakan oleh Yahudi itu berjaya.
  5. Smoke; rokok sukar dibendung kerana banyak negara yang bergantung kepada cukai yang dapat diberikannya. Bagi perokok; rokok sumber ilham. Rokok bukan sebab kematian katanya kerana ajal di tangan Tuhan.
  6. Screen; televisyen, wayang menjadi kegilaan dan keaguangan. Pelakon dimegah-megahkan. Cerita melampaui landasan dan nas-nas agama kerana dipermudahkan ikut akal fikiran.
  7. Sex; exploitasi keatas wanita amat buruk. Kasihani kaum ibu ini kerana disinilah permulaannya. Menutup aurat menjadi lebih sangsi dari tidak memakai apa-apa. Kahwin dan cerai mainan sahaja kerana nilai janda/duda lebih tinggi sahamnua
  8. Song; menjadikan anak penyanyi menjadi impian emak dan ayah. Biar anak tidak pandai mengaji. Biar tidak tahu berzikir dan berzanji.
  9. Sedih melhiat apa yang berlaku sekarang. Katanya realiti TV tapi kesannya kepada realiti kehidupan amat besar. Tiada lagi rasa pentingnya mendapatkan ilmu untuk terus maju.
  10. Dari usia muda sampai ke tua; sajian hiburan sudah terlalu lebih dan melampau. Macam-macam pertandingan yang dibuat, tak kurang lima enam anugerah berlaku dalam satu tahun untuk meraikan dunia hiburan . Tanggungjawab pihak media sudah hilang. Mereka telah diserang dengan duit. Mahu cari untung lebih, Mahu beli syarikat lain. Mahu dapat pangkat dan darjat; Datuk dan sebagainya kerana memikirkan rendahnya menjadi manusia biasa. Ajal nanti bila sampai tidak kira siapa?  Soalan yang bocor itu jangan tidak dapat dijawab walaupun lama sudah masa diberi untuk mempersediakan diri. Kematian boleh datang bila-bila. Tidak kira sedia atau tidak.
  11. Anak-anak sejak berumur empat tahun telah dididik untuk menonton rancangan hiburan; mengundi sms dan sama-sama memberi komen lebih daripada juri tetap. Itulah kesan realiti tv sekarang; yang sama-sama berjaya membawa pembaharuan fungsi penonton.
  12. Sports; siapa yang tidak gila bola. Satu biji direbut dua puluh dua orang atas padang dijaga oleh tiga orang pengawal keselamatan.
  13. Sampai bila?
Blogged with the Flock Browser

5 comments:

Anonymous said...

1 lagi S... STYLE +lifestyle... bebudak pompuan skang berpakaian tapi telanjang.. tudung jahiliyyah bersepah2.. semua jd ikutan.. semua gile nak berfesyen n perabis duit ke fesyen...

Alif Yusof said...

Bersukan x salah. itu cara2 nak sihatkan badan.

eza_love_lan said...
This comment has been removed by the author.
api said...

Jika difikirkan...5S ni da jd big issue sejak b'kurun lmanya...bahkan zaman nabi dlu pn mslh ni da wujud...4S(tolak 1S=smoke)ni xkn jd mslh pn klau ianya b'landaskn prinsip agama yg tlah ditetapkan tp mslhnya umat manusia ni ikut prinsip nafsu n setan..datz why la jd issue..!!persoalannya skrg..mcm mna kita control bnda ni??emm...sng je..kita sbg umat islam kna ingt sndri la tggjwb kita sbg umat islam...rajin2 la korg tlaah kitab suci al-quran tu..kt situ smua ada jwpnnya...kita msih boleh lakukan 4S tu tp ikut lndasan yg btul...jgn ikutkn nafsu je..ingt!!yg halal pn bole jd haram taw klau slh follow rules...n yg haram pn bole jd halal klau kita ikut rules yg ditetapkan...komen ni,xlain xbkn...utk umat islam b'fikir n tuk p'ingatn aku sndri jgak..wasalam

heart said...

Jika difikirkan...5S ni da jd big issue sejak b'kurun lmanya...bahkan zaman nabi dlu pn mslh ni da wujud...4S(tolak 1S=smoke)ni xkn jd mslh pn klau ianya b'landaskn prinsip agama yg tlah ditetapkan tp mslhnya umat manusia ni ikut prinsip nafsu n setan..datz why la jd issue..!!persoalannya skrg..mcm mna kita control bnda ni??emm...sng je..kita sbg umat islam kna ingt sndri la tggjwb kita sbg umat islam...rajin2 la korg tlaah kitab suci al-quran tu..kt situ smua ada jwpnnya...kita msih boleh lakukan 4S tu tp ikut lndasan yg btul...jgn ikutkn nafsu je..ingt!!yg halal pn bole jd haram taw klau slh follow rules...n yg haram pn bole jd halal klau kita ikut rules yg ditetapkan...komen ni,xlain xbkn...utk umat islam b'fikir n tuk p'ingatn aku sndri jgak..wasalam