Saturday, July 12, 2008

Datang Bekerja Kuat Lepak (DBKL)

Mana satu yang bagus? Kerja gomen ke? Kerja private? Bukan Private Investigation ? Nak jadi macam bala! Dapat bala. Dulu orang keja gomen sebab nak pencen. Cikgu Husin cakap bagus kerja gomen, contohnya sojar, cikgu, polis. Mamat dan kawan-kawan pun sibuklah tulis dalam kad rekod kerja-kerja yang Cikgu Husin cakap. Pasal budak-budak dulu memang hormat dengan cikgu silap-silap tua bawak matipun dipanggil cikgu...

Tapi sekarang ini terbalik pulak; cikgu sungguh-sungguh hormat kat murid; supaya apa? Supaya kehormatannya tidak hilang kerana anak murid sekarang lebih teruk dari orang dusun.

Dahulu masa aku sekolah paling jahatpun budak tuang kelas, hisap rokok sorok-sorok (itupun budak lelaki aja); budak pompuan ni memang baik; ohhh siapa bilang gadis melayu tak menawan?

Tapi sekarang ini terbalik pulak; budak lelaki dah hisap rokok macam Pak Abu tukang kebun yang hisap rokok pucuk masa waktu rehat; yang dah tak terperanjatnya budak pompuan juga dah kurang lebih macam ekzos enjin diesel; berkepol-kepol asap; katanya ini baru best....akhirnya perutnya yang maju...sorok dalam baju; emak dapat cucu tanpa menantu.

Dahulu masa aku belajar; tak payah sangat tuisyen-tuisyen ni kerana satu memang tak ada upaya; dua; pasal cikgu belajar sepenuh hati.

Tapi sekarang ini terbalik pulak; kalau tak ada tuisyen nahas; sebab sekarang cikgu mengajar ikut hati kerana nak kejar gaji lebih supaya dapat beli rumah semi-d; atau boleh tukar kereta 5000cc; kerana apa?

No comments: