Friday, March 5, 2010

Pernah Merokok


 1. No smoking!
 2. Pernah suatu ketika aku pun merokok juga. Nak nampak jantan katanya. Masih tu di peringkat sekolah lagi. Mungkin juga akibat pengaruh arwah ayah dan pak cik yang lain-lain merokok.Juga terbau asap rokok yang dihembus oleh mereka saban hari.
 3. Juga secara rawaknya kalau nak dewasa kena merokok kata geng-geng dahulu.
 4. Apabila sekolah, kalau nak senang berkawan kena campur kawan-kawan lain yang merokok. Tak payah susah-susah cari kawan surau ke.
 5. Nampak macam merokok ini adalah ego demi status kelakian.
 6. Lamanya bergelumang dengan dunia rokok ini. Daripada harga tidak sampai seringgit sampai nak hampir enam tujuh ringgit. Tapi tak sempat nak beli rokok yang nak hampir sepuluh rinngit ini. Mahalnya.
 7. Betulkah kalau harganya tiga puluh ringgit pun perokok akan beli? Mana rasionalnya?
 8. Sempat jumpa double ace, rough rider. lucky strike pendek, st moritz, caferee (rokok slim), dan macam-macam lagi pada masa tu.
 9. Apabila dah bekerja merokok kerana alasannya nak 'release tension' atau sumber inspirasi. Selesai masalah. Atau bertambah masalah pasal gaji tak sempat hujung bulan. Habis dibeli rokok yang nakal itu.
 10. Kasihani dirimu wahai teman, sesungguhnya merokok itu bukan setakat makhruh tapi sudah menjadi haram.
 11. Akupun semasa merokok mana nak terima semua alasan tersebut kerana itu semua karut kata perokok-perokok tersebut. Masing-masing punya prinsip diri. Jangan campuri urusan orang lain. 
 12. Berhentilah merokok sahabatku selagi kita masih mempunyai pilihan tersebut.
Blogged with the Flock Browser

No comments: