Monday, July 20, 2009

Multilayer

Kerana lantai itu tidak cantik diarahkan agar dibuat sekali lagi sedangkan harga yang buruk itu tidak diambil kira. Pernah satu masa dikatakan lantai tempat letak kereta itu lebih baik dan cantik. Tapi kini rupanya taukeh tauhu dan taugeh lagi banyak duit. Baru siputih itu diam, tak dikejar bagi beruk sudah kudung kerana akhirnya segalanya adalah tidak percuma. Sekarang siputih itu sudah melupakan bahawa dia sudah cukup melampau.Ingat ini tanah siapa?

Sekarang tempat kerja siputih itu kurang sisawo matang kerana nak pergi berniaga satu dunia katanya. Megah dan takbur. Perlu diingat hutang mesti dibayar.Orang yang buat kerja dah memang macam pengemis.

Siputih sudah tidak berani berkata bisa. Siputih sudah membisu kerana tuan punya syarikatnya suka berbincang dan bermesyuarat. Hari demi hari tahu-tahu sudah hampir tiga purnama. Akhirnya memang syairkat siputih itu tidak berduit. Gaya sahaja lebih. Duduk tempat tinggi. Bertahi leher tapi tidak mampu membeli stokin dan seluar dalam kerana apa yang penting nama rupa dan gaya.

Siputih sudah lupa ini tanah siapa???

No comments: