Thursday, October 22, 2009

Saudara Seperut

Majlis perkahwinan tersebut berjalan meriah. Perjalanan yang agak lama biarpun jaraknya tidak seberapa telah mengaitkan bahawa betapa payahnya nanti musafir disana. Selesai menjamu selera; letih mata ini perlu direhatkan supaya destinasi seterusnya boleh dilanjutkan dengan lebih selesa dan selamat.

Hampir petang itu melabuhkan hayatnya baru sampai kesebuah tempat persinggahan yang kembali menemukan seorang íbu' dan ánaknya'yang agak lama tidak berjumpa. Biarpun saudara seperut sahaja yang menjadi anggapnya tapi hubungan dua insan ini agak sudah seperti anak-anaknya yang lain.

Ibu ini sebenarnya menjadi satu ukuran bahawa betapa kasih sayangnya kepada anak-anak jangan ditanya, biar sakit dan derita ditanggung merana nasib badan tapi kemahuan untuk menyertakan dirinya demi anak-anak adalah merupakan satu kemestian; selagi hayat dikandung badan.

Seorang orang luar yang sudah seperti anaknya juga terlalu hiba kerana ayat dan tutur kata ibu itu tidak berbeza; nada dan cara; sama sahaja; seperti anak-anak sendiri. Lebih-lebih lagi anak tersebut telah banyak merasakan kehilangan; sayangnya seorang ibu. Kehadiran íbu' tersebut seperti mengisi kekokosang sebuah kerinduan biarpun darah berbeza; nurani tetap sama.

Kesakitan yang ditanggung disulamkan dengan sedikit gelak ketawa. Gusarnya cukup besar; risaukan anak lebih banyak dari diri sendiri. Tatkala ibu itu sakit; bisa dikatanya jangan dirisau anak-anakku. Pening dan demam biasa biarpun kudrat tiada sebetul-betulnya.

Bagi seorang ibu; menerima menantu adalah penting; jangan marah menantu; memukul cucu. Wahai anak kembalikan hak ibu itu ditempatnya.

No comments: