Wednesday, August 12, 2009

Dulu 70 sekarang 180

Betapa peritnya sekarang ini dibumi tanah air yang hendak hendak disatu setelah dihadarikan. Diam tak diam dalam katanya terkawal dah lebih 2000 kes; tapi peratus yang terkorban masih rendah belum sampai 100% lagi jika dibandingkan negara-negara jiran kita adalah yang terbaik dlam rekod diari harian yang meninggal dunia; kerana apa? Kerana rakyat didahulukan pencapaian diutamankan; sebab tu rakyat biasa kalau demam sikit2 tak payah pi hospital; biar 'orang-orang besar' sahaja yang boleh pi screening; treatment dan sewaktu dengannya.

Saingan sekarang makin sempit. Dulu isi tender jalau 40 orang dah kira ramai dah. Sekarang 40 orang tu baru suku sahaja dari senarai kehadiran yang berminat nak beli tender. Kerana apa? Kerana semakin ramai kontraktor? Semakin sedikit kerja? Semakin ramai ketua bahagian? Semakin ramai ahli teknikal? Atau semakin ramai ali baba? Atau semakin ramai ahli babi?

Kalau kata cakap tak serupa bikin; siapa yang jadi teladannya kalau bukan ayah kepada anak-anak? Ketua kepada rakyat? Ketua kepada menteri? Ketua kepada segala setiausaha? Imam kepada makmum? Pelik sekarang ramai yang imam telanjang iman cuba jadi ketua kepada pemakmum belakang sedangkan mamkum itu ada yang katanya hafiz.

Pelik tapi benar hafiz sekarang hanya yang hafal sahaja bunyinya bukan amalkan apa yang tersirat kerana objektifnya di buat begitu. Memodalkan insan untuk berniaga. Opppss...inikah berniaga manusia juga namannya? Siapa makan cili dia makan cililah takkan pulak rasa epal?

Anak-anak sekarang berebut nak score 30A daripada hanya menjdai manusia yang hanya ada 1A seperti orang-orang dahulu. Orang bahuru ini sekarang memang pelik; biar tak jadi orang katanya janji berwang. Akhirnya perangai macam beruang; berzina pandai; dapat anak suka sahaja dibuang. Kerana apa? Kerana mak ayah banyak hutang? Hutang duit? Hutang budi? Hutang undi?

Kenapa perlu sama rata; keadilan itu bukanlah kesamarataan tetapi meletakkan sesuatu pada tempatnya. Mungkinkah kena pakai sari boleh sambut Deepavali? Tunggu maa undi baru tahu siapa khianat siapa?

No comments: