Saturday, September 4, 2010

Pujuklah Hati

  1. Dikifarah dengan hilang sedikit nikmat kesihatan telah memberi peluang untuk memperbetulkan banyak kesilapan yang telah dilakukan.
  2. Secara matematiknya jika kepurataan umur 60 diambil kira, baki usia yang tinggal hanya kurang lebih tinggal 20 tahun sahaja.
  3. Begitu cepat 40 tahun yang lepas telah pun berlalu dan menjadi sejarah. Andainya ajal tiba pada masa itu dan berjumpa Ya Rabbi; apakah jawapan bisa diberi?
  4. Iktibarnya; ianya berlalu begitu sahaja kerana leka, lupa, jahil dan tewas kepada dunia.
  5. Juga hampir 40 tahun yang lalu telah menjadikan dunia yang dikejar semakin jauh dan tentunya akhirat yang pasti sudah tentu lagi menjauhkan diri.
  6. Banyak kefarduan yang telah dilalaikan kerana tidak memikirkan bahawa kematian itu adalah terlalu semakin hampir. Janji Allah adalah sungguh tepat; tidak dapat diawal atau dilambatkan.
  7. Ingatlah sesungguhnya tidak bererti yang uzur kesihatan akan menemui ajalnya dahulu; yang tegap sihat juga bisa mati  ketika laju berlari  jika ajalnya tiba.
  8. Timbang-timbangkan bahawa hari dan usia lepas adalah sesuatu yang semakin jauh pergi.
  9. Wahai taulan; pujuklah hati untuk kembali kepada Allah. Kita semakin kesuntukan masa.
  10. Ya Allah; Tuhan yang mencipta dan menjaga hati yang berbolak-balik, kau tetapkan hati kami setelah kau berikan petunjuk dan hidayahMu.


No comments: