Monday, August 11, 2008

Seri Manjung (bahagian 1)

Sesi kedua pengambilan ini biasanya mengumpulkan insan-insan yang berusia sedikit kerana beberapa faktor. Pertamaya kerana ada mungkin mereka-mereka itu mengambil langkah kehadapan untuk menjadi graduan awal sebelum masanya. Ada juga yang keciciran kerana sengaja atau tercicir kerana sebab-sebab lain. Biasanya ragam kemasukan separuh masa kedua dalam sesuatu tahun tidak begitu ramai tapi meriah sikit kerana tahap usia dan fikirannya agak lebih matang.

Mulainya aku juga rasa agak janggal kerana aku dikira agak tidak tua berbandung mereka-mereka itu yang tidak lagi muda. Tapi kita perlu bisa membiasakan diri dengan keadaan agar tidak menjadi langau dikalangan lalat, tidak menjadi itik dikumpulan ayam dan kiranya juga tidak menjadi lalang di helaian hijauan padi yang tunduk berisi.

Seri Manjung, walaupun hanya beberapa baris rumah kedai di tukar menjadi kelasrama (kelas dan asrama) dan mungkin juga kelas asmara (bagi yang cintan-cintun), tapi disini ada kelasnya tersendiri. Di sini ada istimewanya. Di sini ada kedai gandhi, disini ada wisma ganda disini ada abang navy (untuk siswi-siswi bercucuk tanam katanya)

Undang-undang dan peraturan manusia berbeza ikut tafsiran masing-masing. Disini jangan memakai jean biru kerana katanya itu bukan pakaian Melayu. Disini jangan sembunyi belakang pintu di hari jumaat, jawabnya bila kantoi kena jadi makmum kat surau siswi; atau katanya anta lagi.

No comments: