Thursday, May 17, 2012

Kebas Tangan

Jari sakit ,tangan sakit, kebas- kebas (Finger pain,numbness)

[ Assalamualaikum ]
-Salam 1 Malaysia-

[ADALAH DI MAKLUM KAN INI HANYA VERY SUPERFICIAL INFORMATION SAHAJA]

Anda mempunyai masalah seperti yang tertulis di tajuk entry di atas?
Sakit tangan,jari,kebas-kebas?
Ya... itu adalah tanda anda menghadapi :
CARPAL TUNNEL SYNDROME(CTS)

Apakah yang dimaksudkan dengan CTS ni?
Okay..saya akan terangkan dengan menggunakan istilah2 layman
@ pun terma-terma percakapan harian untuk lebih mudah faham

-APA-
First kita cerita pasal anatomi dulu,means struktur2 yang terlibat and yang menyebabkan benda ni terjadi =) Apa2 pun maksud tu paling penting : CTS = Kombinasi sign dan symptom yang berpunca daripada compression of median nerve as it passes through the carpal tunnel from forearm to palm (ala..english lak) hiii..ok2.proceed.harap2 paham.susah mau translate ke bm .. jd hancur nnt translasinya (huuu)

APA-APA PUN TENGOK GAMBAR BAWAH NI YA

Key point : 
1.Median nerve : adalah 1 saraf yang ada di tangan kita.Saraf ni adalah nerve supply tuk otot-otot di tangan aka di jari aka di hand aka di palm kita ok .Ok gambar di atas..anda nampak mana MEDIAN NERVE kan?
2.Carpal tunnel : ok..ini adalah laluan untuk si MEDIAN NERVE.So,dalam gambar atas ni TRANSVERSE CARPAL LIGAMENT tu la carpal tunnel.

So..aku harap yang baca ni paham la ek.. means bila laluan si median nerve tu tertekan n jadi sempit maknanya akan terganggu la fungsi si median nerve tu dan menyebabkan sakit dan kebas di tangan.Oh ya,simptom2 nya biasanya rasa sengal2,sakit dan mungkin kebas2 di pergelangan tangan,di jari2 terutamanya ibu jari,jari telunjuk dan jari tengah.

-SIAPA-
Syndrome ini selalu di hidapi (erk..macam x seswai guna word "di hidapi " tp xpala) oleh  sesiapa yang rutin harian @ skop kerja yang banyak menggunakan tangan dan jari yakni orang-orang yang seharian menghadap laptop/komputer,tukang jahit,tukang masak,kerani & ramai lagi  (tapi yang majoriti adalah kerani,tukang jahit..HARAP MAKLUM ) erk..dan jugak in future may be BLOGGER-BLOGGER TEGAR yang non stop menaip ( :p ) HAAA! dan satu lagi :: ibu2 mengandung (nanti di bawah ada explanation kenapa)

-KENAPA-
-1st tuk ibu mengandung-
Adalah normal bagi pregnant women ada symptom ni sebabnya bila pregnant water retention @ pemgumpulan air dalam badan akan berlaku.Bila itu berlaku,laluan "median nerve" di laluannya yakni yang terletak di pergelangan tangan @ wrist joint akan tertekan disebabkan pressure dari air2 yang berkumpul tu,so akan menyebabkan symptom2 sakit dan kebas tu (biasanya akan hilang selepas pregnant tapi ada jugak yang berkekalan selepas pregnant).
-2nd tuk yang lain-lain-
Mengapa boleh terjadi? Okay kekerapan tangan dan jari kita bekerja menyebabkan berlakunya tekanan yang berulang kali ke atas kawasan tersebut. ( So agak2 korang boleh elakkan tuk dapat CTS ni in future?hehehe) Dan tekanan berulang ni akan menyebabkan injury @ pun keradangan kpd laluan median nerve itewwww.

-BAGAIMANA-
Okay..bagaimana untuk melegakan kesakitan tu???Biasanya bila pergi hospital,doktor memang akan referkan ke FISIOTERAPI.And apa yang akan di buat pulak oleh ahli2 FISIOTERAPI ni?

1. Sesi penilaian dan pemeriksaan akan di buat untuk menilai CTS anda di tahap yang mana and tuk dapatkan baseline value jugak.
2. Sesi penerangan berkenaan masalah anda.
3. Sesi rawatan :
- Terapi panas menggunakan terapi wax @ pun hot pack (kena tengok samada ada contraindication @ x)
- Terapi menggunakan mesin2 elektroterapi (yang paling glamour : TENS,Ultrasound)
- Terapi melalui senaman
        : Median nerve gliding exercise
        : Senaman menggunakan putty,bola kecil,spider web,etc

(banyak lagi boleh buat ..tapi biasanya benda2 gini la di bagi untuk meredakan inflamation @ keradangan and untuk encourage aka menggalakkan si median nerve tu boleh glide dengan nyaman dan aman damai di laluan nya.ok... MEDIAN nerve gliding exercise boleh tengok gambar di bawah macammana mau buat ok ??

p/s : posisi permulaan pastikan tapak tangan anda bukan ke arah muka anda (paham ka?)

-PROGNOSIS-
CTS ni biasanya akan hilang jugak tapi kena buat exercise selalu la.Then,kalau CTS ni berlarutan and sangat sakit doktor akan bagi pilihan untuk inject CORTISONE,tapi hanya akan melegakan kesakitan untuk sementara waktu ja.. Then kalau x berkesan dan masih sakit,doktor akan sarankan untuk jalani surgery tapi jangan risau sekarang ni surgery semua xda problem kosmetik sudah means parut2 tu kecik2 ja..hehehehhehehe =) surgery tuk mereleasekan laluan yang sempit tu...


So aku rasa ni ja la aku mau share.. aku kena tidur awal ni malam besok
mau pi test komputer (baru mau amik lesen kereta ni)

p/s : dah lama aku dak wat entry pasal info2 fisioterapi ni..and aku masih ada hutang wat entry tuk back pain

P/S :: APA YANG ANDA BOLEH BUAT DI RUMAH???
 - Kurangkan aktiviti / hobi yang memerlukan pergerakan tangan / jari secara kerap
 - ubah posture/cara pegang
 - rendam dalam air suam / tuala suam
 - lakukan median nerve gliding exercise

1 comment:

Ieta Mat Saad said...

Terima kasih ats info ni. amat berguna buat sy. sy bookmark tau. tqvm. done follow ^__^