

Tapi bolehkah hilang selera itu kerana rencahnya mulai berkurangan kerana modal besar, atau sengaja ditawarkan untuk mendapat untung lebih atau selera pemakan berubah..bosan juga kalau hari-hari makan lauk yang sama sahaja. Mungkin kadang-kadang lauk kampung nak ditukar untuk mencuba makanan barat; stik, fish & chip, spagetti...Wahai chef; tolonglah ubah sikit cara masak, tukarlah kuali. Kuali yang lama tu dah naik berdebu, cerek tu dah bocor, sudip tu dah patah, sudu pun dah bengkok. Dapur pulak api makin merah warnanya. Mana masakan nak ranum rasanya. Kadang-kadang lebih rasa asap dari rasa segalanya.
Jangan cedok dan rasa makanan yang dimasak sendiri. Terkadang makan fastfood boleh tahan, harga mahal sikit tapi cepat, variasi dan tertipu dengan acah iklannya. Pernah tak fikir semua fastfood ini mana nak ada jatidiri. Makan pun kena jajah. Pernah tak tanya berzat ke fast food ni? Hebat kenapa? Kerana itu ada yang kata kemajuan. Baru ada style!
Wahai tukang masak...fikir-fikirkan supaya jangan sampai kaum sebangsa sudah mula makan keju dan lupakan belacan.
No comments:
Post a Comment